onsdag 21 februari 2007

Dagens rätt

1974 kostade en dagens rätt 4 kronor och 75 öre. Jag minns att min
gamla köksmästare var helt förtvivlad över att behöva höja priset
med 25 öre. En femma skulle nog folk aceptera resonerade han, men
sedan skulle det vara slut med fenomenet "dagens rätt" Ingen skulle
vilja betala mer än fem kronor för en dagens.
För att mildra övergången mellan 4.75: - till femman jämt, infördes
en skål med sallad.

Idag kostar en dagens rätt ibland 85: - inkl. en stor salladsbuffé.
Vad som förvånar mig är inte priset, utan vad som serveras som
dagens. Oxfilé, fläskfilé, ryggbiff, bearnaissås, pepparsås, klyft-
potatis osv.
Om man nu äter dessa delikatesser till lunch - vad äter man då
när det är fest? Eller hur motivera en krögare gästen att betala
185: - för samma rätt på kvällen?

Inga kommentarer: